Overwegingen & Valkuilen

Bij de aanschaf van een (merkloze) kamado

Sinds 2006 worden er in Nederland en België kamado’s verkocht die merkloos zijn (of van een merk dat net zolang bestaat als de garantieperiode). De goedkoopste apparaten hebben een beperkte fabrieksgarantie van 1 jaar. Je kunt ze kopen bij sommige thuiscentra en discountwinkels. Als de doorsnede in inches wordt gegeven, wordt er vaak niet bij verteld dat dit om de buitenomtrek gaat en niet om de roosterdoorsnede, die wordt vaak verzwegen. Dit laatste is op het randje, het is geen liegen, maar geeft de verkeerde indruk.

Online is er veel discussie over de waarde van soort apparaten. Is goedkoop duurkoop bij een kamado? Als eigenaar van een kamado van een gerenommeerd merk, met een levenslange garantie, word je online soms voor gek versleten. De reden waarom mensen zo gehecht zijn aan hun kamado, merkloos of niet, is iets wat je het My first kamado effect kan noemen.

Vrijwel elke keramische barbecue is beter dan alle barbecues die je daarvoor hebt gebruikt. Ook de goedkopere modellen zijn redelijk tot goed regelbaar, warmtevast en zuinig in het verbruik van houtskool. 

Je kan je niet voorstellen dat er nog een beter apparaat is, zeker als je nog nooit met een andere kamado hebt gekookt. Alleen zijn er voor een merkloze kamado vaak geen accessoires beschikbaar. Die pizzasteen of gietijzeren rooster zal je alsnog bij een ander merk moeten kopen, in de hoop dat het goed past.

De argumenten die je hoort van mensen die merkloze kamado hebben aangeschaft zijn:

 • Herkomst: Alle kamado’s worden in dezelfde fabriek in China gemaakt.
 • Kwaliteit: Mijn apparaat is net zo goed, alleen goedkoper.

Laten we dit punt voor punt behandelen. We hebben zelf proefgedraaid met alle merken op dit platform en een aantal merkloze kamado’s en kleinere merken. We hopen dat we je hiermee kunnen helpen om een bewuste keuze te maken. Onderaan de pagina hebben we het nog even over service, accessoires en de compleetheid van een kamado bij levering.

Herkomst

Het idee dat alle kamado’s uit dezelfde fabriek in China komen is klinkklare onzin. Er is niet 1 Auplex-fabriek die alle kamado’s ter wereld maakt. Er zijn kamado-fabrieken in Indonesië, India, China, Mexico en de V.S. De uitspraak is bedoeld om je te laten geloven dat er geen kwaliteitsverschil tussen goedkopere en merk-kamado’s is. Daarmee zeggen we niet dat kamado’s uit China per definitie slechter zijn dan uit andere landen. In China zijn er meerdere fabrieken. Er geldt daar ook dat je krijgt waarvoor je betaalt. De kwaliteit is afhankelijk van gebruikte grondstoffen, baktijd en temperatuur in de oven, kwaliteitscontrole en afwerking.

Meerdere merken hebben in het laatste jaar ook filmpjes op social media geplaatst waarin ze hun fabricage laten zien. Wij juichen dit toe.

Glazuur

De allergoedkoopste kamado’s zijn kleine modellen, vaak zonder glazuur. Glazuur is belangrijk voor de levensduur van de keramiek. Glazuur houdt het meeste vocht en vuil tegen van de buitenwereld. Als keramiek verzadigd is met vocht en je stookt dit te snel op, dan kan het scheuren. Het glazuur van alle kamado’s heeft een klein spinnenweb-achtig patroon van scheurtjes (soms moeilijk met het blote oog te zien). Dat craquelé zorgt dat de keramiek kan ademen, zelfs zweten.

Keramiek

De betere merken hebben meestal een gladdere keramiek. Dit kan je voelen door met je hand aan de binnenkant van een nieuwe kamado te voelen. Een fijne structuur zet gelijkmatiger uit en zal minder snel scheuren. Daarnaast voegen producenten mineralen toe zoals cordieriet en spodumeme om de kans op breuk door thermische schok te verkleinen. Dit geldt vooral als je een winterbbq wilt doen en de keramiek moet snel van 0 tot 250 graden Celsius opwarmen.

Nu wordt cordieriet te pas en te onpas gebruikt om de kwaliteit van keramiek te beschrijven. Het is een modewoord geworden. We hebben ook geen laboratorium om dit eerlijk te testen. Daarom kiezen wij een andere manier om de keramiek van een merk te beoordelen: Garantie. De lengte van de garantie op de keramiek geeft aan hoeveel vertrouwen de producent heeft in haar eigen kamado. Als een merk daarnaast meer dan 10 jaar bestaat, dan kan je er vanuit gaan dat zij haar garantie-vragen heeft opgelost en daar blijkbaar niet failliet aan is gegaan. Dat zegt zowel iets over de service als over de kwaliteit.

Vilt, dop & afwerking

De dop, het vilt en de schuif zorgen er samen voor dat de kamado hermetisch afsluitbaar is. Dat geeft een fijne regeling en zorgt dat de houtskool makkelijk dooft na het grillen of roken.

De soort vilt op de kamado is dus een kwaliteitskenmerk, het voorkomt valse lucht. Tien jaar geleden hadden bijna alle kamado’s tussen het deksel en de base een afsluiting van vilt. Dat vilt was gemaakt van een zwarte, pluizige stof. Dit vilt moest je dan elk jaar vervangen of vaker als je veel pizza bakte. Al snel kwamen er hittebestendige vilten op de markt van nomex, de stof waar brandweerpakken van gemaakt worden. Eerst moest je die zelf verlijmen, later kwamen ze met een plakstrip. Sinds een jaar of 5 worden een aantal merk-kamado’s vanaf fabriek uitgerust met hittebestendig vilt. Dat vilt gaat een jaar of 2 mee bij intensief gebruik, dus niet levenslang. De laatste jaren zien we innovaties in de sluiting met een gewoven metaaldraad als sluiting, die moeten nog langer meegaan.

Over de dop op de schoorsteen kunnen we lang praten, maar we laten het er hier even bij dat er buiten de originele, gietijzeren margrietschijf er nu meerdere aluminium en roestbestendige doppen zijn, zowel regenbestendig als regenwerend.

Bij afwerking kijken we vooral naar de schuif onderaan. Dit is in onze ervaring een goed punt om naar te kijken bij de aankoop van een kamado. Als de kamado onder namelijk niet goed sluit, omdat er speling zit in de schuif, dan zal het moeilijker zijn om te regelen en de kamado zal minder snel doven. Kijk dus of het schuifje goed past en klemvast zit. Kijk ook hoe het metaal in de keramiek is gepast en of er een nette kitrand omheen zit.

Scharnier

De allergoedkoopste kleine kamado’s hebben geen geveerd scharnier, maar een klikstandaard waarmee de deksel wordt vastgezet. Dit is een beetje link als je wilt sluiten en je hebt een BBQtang of borstel in een hand. Soms valt de deksel onbedoeld dicht. Het is de goedkoopste oplossing.

Grotere modellen hebben altijd een geveerd scharnier. De kracht van de veer is belangrijk voor het gebruiksgemak en hoe hard de deksel dichtvalt als je deze laat glippen. De meeste merken en modellen zijn achter de deksel geveerd met spiraalveren. Big Green Egg heeft sinds een aantal jaren zij-veren in plaats van achter-veren. Kamado Joe heeft een hydraulisch systeem dat open zeer licht maakt. De enorme Komodo kamado werkt met een veer en een tegengewicht.

Hieronder een recente tabel van onze eigen subjectieve ervaring met de verschillende veersoorten van de merken toegepast op de modellen met een roosterdoorsnede van 45-48 cm.

ZwaarKost enige inspanningGemiddeldLichtZeer licht
PrimoKamado Joe (Classic I)MonolithGrill DomeKamado Joe Classic II en III
BastardBig Green Egg (scharnier tot 2017)Big Green Egg (zij-veren)

Service & Accessoires

Forums zijn goed om te kijken hoe de verschillende merken omgaan met klachten en garantievragen. Echte gebruikers spreken met elkaar over hun ervaringen. De meeste merken hebben een eigen gebruikersforum, als niet in Nederland of België, dan vaak in de V.S. Kijk bijvoorbeeld ook op www.bbqforum.nl

De grotere merken hebben een uitgebreid accessoire-pakket voor allerlei bereidingen, deze behandelen we bij basistechnieken op de kamado en je kunt ze per merk terugvinden op de merkpagina. Een belangrijk argument in de beoordeling van de prijs/kwaliteit van een kamado is hoe compleet ze worden geleverd door de winkel. Sommige merken geven vanaf fabriek een pakket mee in de doos en sommige merken geven de winkelier de vrijheid om een pakket samen te stellen. We geven op deze website alleen een indicatie van wat er vanaf de fabriek wordt meegegeven, zoals een gridlifter, pook en (iets belangrijker) indirect systeem.

Garantie

Bij keramiek spraken we over garantie en wat dit zegt over het vertrouwen dat het merk heeft in haar eigen product. De garantie op de keramiek is het belangrijkste bij een kamado. Levenslange garantie betekent nog niet dat dit geldt voor alle keramische onderdelen. Sommige merken geven levenslange garantie op de buitenschil (de dome en de base) en een kortere garantie op de vuurkorf en de vuurring (als de vuurkorf niet uit 1 stuk is). Dit is begrijpelijk, aangezien dit component het meest te verduren heeft qua hitte. Dus kijk goed naar de werkelijke garantie-voorwaarden en ga niet alleen op de beschrijving van de winkelier/webshop af. Op kamado.nl geven we een eerlijk overzicht van de garantie op de buitenschil, de vuurkorf en metalen onderdelen, met medewerking van de merken.

Wat is Wat

Regeldop / Schoorsteen

Regeldop / Schoorsteen

Dome / Koepel

Dome / Koepel

Temperatuur Meter

Temperatuur Meter

RVS (Standaard) Grill Rooster

RVS (Standaard) Grill Rooster

Scharnier

Scharnier

Pizzasteen

Pizzasteen

Hitteschild

Hitteschild

Luchtschuif

Luchtschuif

Kamado Base / Bloempot

Kamado Base / Bloempot

Optioneel: Rooster gietijzer

Optioneel: Rooster gietijzer

Optioneel: Roosterverhoger

Optioneel: Roosterverhoger

Optioneel: Lekbak

Optioneel: Lekbak

 • Regeldop / Schoorsteen

  Regeldop / Schoorsteen

 • Dome / Koepel

  Dome / Koepel

 • Temperatuur Meter

  Temperatuur Meter

 • RVS (Standaard) Grill Rooster

  RVS (Standaard) Grill Rooster

 • Scharnier

  Scharnier

 • Pizzasteen

  Pizzasteen

 • Hitteschild

  Hitteschild

 • Luchtschuif

  Luchtschuif

 • Kamado Base / Bloempot

  Kamado Base / Bloempot

 • Optioneel: Rooster gietijzer

  Optioneel: Rooster gietijzer

 • Optioneel: Roosterverhoger

  Optioneel: Roosterverhoger

 • Optioneel: Lekbak

  Optioneel: Lekbak

  Meer weten over de kamado, technieken en recepten? Bezoek dan de website van Het Kookvuur voor de workshops & boeken van Jeroen Hazebroek!