Kamado Formaten:
Namen van modellen
In de tabel hieronder zie je welke namen de merken gebruiken bij verschillende formaten en afmetingen. Dus wat een small is bij the Bastard is een mini bij Big Green Egg, dat kan wat verwarrend zijn. Kijk daarom altijd naar roosterdoorsnede, dat geeft aan wat de capaciteit van de kamado is. De tabel onderaan de pagina vertelt wat je er dan mee kan doen.
De laatste kolom is een benadering van de buitenmaat in inches die sommige merken en merkloze kamado’s geven. De keramiek is namelijk niet bij elk merk even dik. Onze ervaring is dat de roostermaten van sommige merklozen vaak net onder of boven de gangbare maten worden gekozen. Dat kan verwarrend zijn.
Zo noemt een merk dat niet op deze website staat, haar grootste kamado een XXL (logisch). Alleen heeft dat model een buitenmaat van 25 inch en een 55 cm rooster. Er is geen patent op de naam XXL, maar bij de meeste merken is dat de ondermaat voor een XL.
Rooster formaat/Merk | Bastard | Big Green Egg | Grill Guru | Kamado Joe | Monolith | Primo | Yakiniku | Buitenmaat (benadering) |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
25-26 cm | Small | Mini | Mini | 13 inch | ||||
33-34 cm | Compact | Small/Minimax | Compact | Junior | Junior/Icon | Compact, Shichirin Rond | 15-16 Inch | |
38-42 cm | Medium | Medium | Medium | Oval JR (34cm x 47cm) | 15-16 Inch (beetje verwarrend) | |||
45-49 cm | Large | Large | Large | Classic I/II/III /Masterbuilt | Classic Pro/Basic | Kamado/Oval LG (38cmx56cm) | Large | 20-22 Inch |
55-61 cm | Urban XL | Extra Large | Extra Large | Big Joe/Big Joe III/Pro Joe | Le Chef Pro | Oval XL (47cm x 64cm) | XLarge | 23-25 Inch |
74 cm | XXL/2XL |
Wat kan je er dan mee?
De meeste merken hebben een tafelmodel of een medium, een standaard/classic/large model en een extra large model. Niet alle modellen zijn groot genoeg voor een kalkoen van 4 kilo of een pizza van 30 cm doorsnede. We hebben een overzicht voor je gemaakt.
Je kunt zien aan de hand van verschillende bereidingen (van kip tot kalkoen en van hamburgerbolletje tot brood), welke modellen en doorsnedes geschikt zijn voor welke gerechten.
Doorsnede Rooster | 25-26 cm | 33-34 cm | 38-42 cm | 45-49 cm | 55-61 cm | 74 cm |
---|---|---|---|---|---|---|
Doorsnede Pizzasteen | 22 cm | 26 cm | 30 cm | 36 cm | 38-53 cm | |
Biefstukken/filets | 2 | 3-4 | 4-6 | 6-8 | 10-12 | Veel |
Gevogelte | 2 kwartels of 2 kippenbouten | Kip tot 1,2 kg | Kalkoen tot 3 kg | Kalkoen tot 7 kg | Kalkoen tot 11 kg | Meerdere grote kalkoenen |
Brood (rond) | 200 gram | 400 gram | 600 gram | 800 gram | 2-3 broden | 4-6 broden |
Low & Slow (zonder verhogingsrooster) | 1 kg procureur | 2-3 kg procureur | Boston Butt/ 4-6 spareribs | 2 procureur, Brisket point, 6-8 spareribs | Hele brisket, 2 Boston Butt | 2 Speenvarkens |
Meer weten over de kamado, technieken en recepten? Bezoek dan de website van Het Kookvuur voor de workshops & boeken van Jeroen Hazebroek!