Kamado Formaten:

Namen van modellen

In de tabel hieronder zie je welke namen de merken gebruiken bij verschillende formaten en afmetingen. Dus wat een small is bij the Bastard is een mini bij Big Green Egg, dat kan wat verwarrend zijn. Kijk daarom altijd naar roosterdoorsnede, dat geeft aan wat de capaciteit van de kamado is. De tabel onderaan de pagina vertelt wat je er dan mee kan doen.

De laatste kolom is een benadering van de buitenmaat in inches die sommige merken en merkloze kamado’s geven. De keramiek is namelijk niet bij elk merk even dik. Onze ervaring is dat de roostermaten van sommige merklozen vaak net onder of boven de gangbare maten worden gekozen.  Dat kan verwarrend zijn. 

Zo noemt een merk dat niet op deze website staat, haar grootste kamado een XXL (logisch). Alleen heeft dat model een buitenmaat van 25 inch en een 55 cm rooster.  Er is geen patent op de naam XXL, maar bij de meeste merken is dat de ondermaat voor een XL.

Rooster formaat/MerkBastardBig Green EggGrill GuruKamado JoeMonolithPrimoYakinikuBuitenmaat (benadering)
25-26 cm
SmallMiniMini13 inch
33-34 cm
CompactSmall/MinimaxCompactJuniorJunior/IconCompact, Shichirin Rond15-16 Inch
38-42 cm
MediumMediumMediumOval JR (34cm x 47cm)15-16 Inch (beetje verwarrend)
45-49 cm
LargeLargeLargeClassic I/II/III /MasterbuiltClassic Pro/BasicKamado/Oval LG (38cmx56cm)Large20-22 Inch
55-61 cm
Urban XL
Extra LargeExtra LargeBig Joe/Big Joe III/Pro JoeLe Chef ProOval XL (47cm x 64cm)
XLarge23-25 Inch
74 cmXXL/2XL

Wat kan je er dan mee?

De meeste merken hebben een tafelmodel of een medium, een standaard/classic/large model en een extra large model. Niet alle modellen zijn groot genoeg voor een kalkoen van 4 kilo of een pizza van 30 cm doorsnede. We hebben een overzicht voor je gemaakt.

Je kunt zien aan de hand van verschillende bereidingen (van kip tot kalkoen en van hamburgerbolletje tot brood), welke modellen en doorsnedes geschikt zijn voor welke gerechten.

Doorsnede Rooster25-26 cm33-34 cm38-42 cm45-49 cm55-61 cm74 cm
Doorsnede Pizzasteen22 cm26 cm30 cm36 cm38-53 cm
Biefstukken/filets23-44-66-810-12Veel
Gevogelte2 kwartels of 2 kippenboutenKip tot 1,2 kgKalkoen tot 3 kgKalkoen tot 7 kgKalkoen tot 11 kgMeerdere grote kalkoenen
Brood (rond)200 gram400 gram600 gram800 gram2-3 broden4-6 broden
Low & Slow (zonder verhogingsrooster)1 kg procureur2-3 kg procureurBoston Butt/ 4-6 spareribs2 procureur, Brisket point, 6-8 spareribsHele brisket, 2 Boston Butt2 Speenvarkens

Meer weten over de kamado, technieken en recepten? Bezoek dan de website van Het Kookvuur voor de workshops & boeken van Jeroen Hazebroek!